De Grotta Azzurra, de Blauwe Grot

Iedereen die Capri bezocht is er waarschijnlijk wel geweest: De Blauwe Grot. De grot wordt zo genoemd omdat door de spiegeling van de grot het water er azuurblauw is. Op ansichtkaarten wordt soms een foto getoond waarbij de grot in zijn geheel blauw verlicht is, maar dit is natuurkundig onmogelijk, dit soort foto’s zijn uitsluitend te verkrijgen met behulp van manipulatie door een fotobewerkingsprogramma. Maar desondanks is een bezoek aan de Blauwe Grot eigenlijk een must als je Capri bezoekt.

Hoe kom je bij de Blauwe Grot?

Dagelijks varen motorboten vanuit de haven Marina Grande tot in de nabijheid van de blauwe grot. Door de nauwe doorgang, deze is slechts 4 meter hoog, kunnen alleen kleine roeiboten daadwerkelijk de grot binnenvaren. Dit kan ook alleen als het rustig weer is met niet te veel golfslag. Omdat de doorgang maar smal is, kunnen er ook niet veel boten tegelijk de grot in. Daarom zie je, zeker in het hoogseizoen, vaak hele rijen bootjes liggen wachten om de grot binnen te kunnen varen. Maar veel toeristen hebben het wachten er graag voor over want het aanschouwen van de grot is adembenemend.

La Grotta Azzurra was al bekend in de oudheid

In en rond de grot zijn resten van beelden gevonden die door de oude Romeinen werden meegenomen naar de grot. Daaruit blijkt dat ook onze voorouders al door de grot werden geïntegreerd. In latere eeuwen kreeg de grot een andere reputatie, hij werd gemeden door de lokale bevolking omdat het bijgeloof ontstond dat in de grot monsters en heksen woonden die de bevolking angst aanjoegen.

Herontdekt door toeristen

In de 19e eeuw werd de Blauwe Grot “herontdekt”. Dit was het gevolg van een gedicht van de Duitse dichter August Kopisch. Hij beschreef in zijn gedicht de schoonheid van de grot. Het gedicht werd veel gelezen en dit leidde tot een niet aflatende stroom van toeristen. Die stroom toeristen duurt voort tot op de dag van vandaag.

Leuke activiteiten op Capri

 

Capri Vakantie Social

Hoe beleven anderen hun vakantie op Capri, bekijk de beelden en geniet #capri